Top 10 – najlepsze restauracje hotelowe

Restauracje hotelowe

Podobno nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia. A jeśli jeszcze możemy połączyć rozkosze podniebienia z udanym wypoczynkiem, pokusa staje się nie do odparcia Specjalnie dla wszystkich miłośników podróży ze smakiem stworzyliśmy subiektywną listę najlepszych hotelowych restauracji w naszym kraju

Zaplanuj kulinarną podróż po Polsce nawet 70% taniej »

Venti-tre, Regent Warsaw Hotel*****

Warszawa

najlepsze restauracje hotelowe

Z jednej strony prestiżowa lokalizacja w sąsiedztwie Łazienek Królewskich oraz nowoczesny, wielkomiejski wystrój łączący w sobie drewno, cegłę i szkło. Z drugiej – otwarta kuchnia, w której doświadczeni kucharze na oczach gości przyrządzają tradycyjne specjały kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej. Takie połączenie pozornie różnych światów to kulinarny strzał w dziesiątkę. W tym miejscu nawet „zwyczajna” pizza z pieca opalanego drewnem smakuje niczym delikates spod znaku haute cuisine, a szeroki wybór klasycznych antipasti, świeżych ryb i owoców morza, domowych makaronów oraz grillowanych mięs sprawia, że każdy może wybrać coś dla siebie.

Ale szef kuchni Marcin Suchenek, który kucharskie umiejętności szlifował pod okiem m.in. Kurta Schellera i Antonio Torino, ma też swój pilnie strzeżony sekret. To jedyny w swoim rodzaju miód „Łazienki Gold”, produkowany przez pszczoły mieszkające w ulach na dachu hotelu. Można go skosztować tylko tutaj. I z pewnością był to jeden z powodów, dla których Venti-tre znalazła się w ścisłej czołówce ostatniej edycji plebiscytu Poland 100 Best Restaurants, z nagrodą trzech widelców (Grand Award). Teraz pora na gwiazdki Michelin. Smakosze nie mają wątpliwości, że to tylko kwestia czasu.

Zamieszkaj w hotelu wybieranym przez gwiazdy nawet 52% taniej »

Refektarz, Hotel Zamek Ryn****

Ryn

Restauracje hotelowe - Refektarz

Zlokalizowana w najstarszym skrzydle XIV-wiecznego zamku restauracja z powodzeniem kontynuuje wielowiekowe tradycje rycerskiej sztuki kulinarnej – nie tylko ze względu na klimatyczne, gotyckie wnętrza. Dość wspomnieć, że gościł tu nawet obecny Wielki Mistrz Zakonu Krzyżackiego biskup Bruno Platter. I zachwycił się ponoć pieczoną kaczką księżnej Anny. W zabytkowym lokalu, który od kilku lat z rzędu lokuje się w czołówce listy 100 najlepszych polskich restauracji (w 2014 r. trzy widelce), króluje tradycyjna kuchnia w oryginalnej, wykwintnej oprawie. Wśród specjalności wykształconego w Anglii szefa kuchni Ireneusza Koniuszka znajdziemy takie rarytasy, jak m.in. pierś z perliczki, przegrzebki na krupnioku, tradycyjne raki oraz liczne dania z dziczyzny. Nie brak również świeżych mazurskich ryb oraz tradycyjnych dań regionalnych, z babką ziemniaczaną na czele. A o klasie tego miejsca najlepiej świadczy fakt, że często odbywają się tu prestiżowe imprezy i konkursy kulinarne, jak choćby L’art de la Cuisine Martell 2015.

Odkrywaj sekrety średniowiecznego zamku na Mazurach nawet 34% taniej »

Cafe Oranżeria, Hotel Kossak****

Kraków

Restauracje hotelowe - Oranżeria

Mówi się, że to najlepszy taras w Krakowie. Widać stąd jak na dłoni pobliskie Wzgórze Wawelskie, Bulwary Wiślane i strzeliste wieże kościołów Starego Miasta. Gdy zaś aura uniemożliwia jedzenie pod gołym niebem, widokami możemy rozkoszować się z przeszklonego wnętrza. Ale wrażenia wizualne to zaledwie wstęp do tego, co znajdziemy w menu tej łamiącej wszelkie schematy restauracji, zlokalizowanej na dachu popularnego hotelu Kossak****.

Szef kuchni Robert Joachmiak-Szpinda sam o sobie mówi, że uwielbia profanować klasyczne wzorce kulinarne – i przyznaje, że do tworzenia nowych kompozycji smakowych inspiruje go m.in. współczesny design, japoński minimalizm, sztuka tatuażu oraz muzyka punk rockowa. Rezultat to autorska kuchnia fusion, która zaskakuje, prowokuje, ale i zachwyca. Wśród popisowych dań mistrza znajdziemy m.in. jagody goji w rukoli podane z pieczonym serem kozim, pinkantnym musem z mango i świeżą truskawką albo consomme z gołębia francuskiego z pierożkami z gołębim mięsem w aromacie rozmarynu i wędzonego jałowca. Zresztą 3 widelce w plebiscycie Poland 100 Best Restaurants mówią same za siebie.

Delektuj się kuchnią fusion z widokiem na stary Kraków ze zniżką -30% »

Restauracja Pałacowa, Hotel Anders****

Stare Jabłonki

Restauracje hotelowe - Pałacowa

Ukryty wśród mazurskiej przyrody Hotel Anders**** w Starych Jabłonkach co roku gości sportowców z całego globu podczas zawodów Pucharu Świata w siatkówce plażowej. Nie jest tajemnicą, że jednym z najlepszych wspomnień, jakie gracze stąd wywożą, okazuje się doskonałe jedzenie. To zasługa Dariusza Strucińskiego, który już od ponad 20 lat z powodzeniem szefuje hotelowej restauracji – a przy okazji jest honorowym prezesem Fundacji Klubów Szefów Kuchni, laureatem Medalu Komisji Edukacji Narodowej, jurorem wielu konkursów kulinarnych oraz cenionym instruktorem szkoleń z zakresu slow food.

W eleganckich wnętrzach zabytkowego pałacu można skosztować zarówno klasycznych dań kuchni polskiej i europejskiej w nowoczesnej, autorskiej odsłonie, jak i lokalnych mazurskich specjałów oraz lekkich potraw w stylu SPA. Szczególne miejsce w menu zajmują ryby, a popisowym daniem szefa kuchni jest łosoś podwędzany na jabłoni podany z risotto z pęczaku z gruszką, pieczoną cukinią oraz sosem z kiszonych ogórków. Ponadto w sezonie nie lada atrakcję stanowi organizowana przez Strucińskiego Restauracja Mistrzów, w ramach której dla gości gotują takie sławy, jak choćby Karol Okrasa, Kurt Scheller, Jarosław Uściński czy Grzegorz Labuda.

Posmakuj mazurskiego relaksu w dobrym stylu nawet 41% taniej »

T-Bone, Grand Hotel Tiffi*****

Iława

Restauracje hotelowe - T-bone

George W. Bush, Aleksander Kwaśniewski, a nawet finalistki konkursu Miss World – to tylko część znanych osób, dla których gotował Grzegorz Labuda, szef kuchni w nowoczesnym 5-gwiazdkowym hotelu należącym do popularnej marki ze świata mody. Jest również autorem kilku książek kucharskich, regularnie gości w telewizji, a jego ostatnim spektakularnym sukcesem było zwycięstwo w prestiżowym konkursie Wine & Food Noble Night jesienią 2014 r. W środowisku uznaje się go powszechnie za ambasadora nurtu zwanego Modern Polish Cuisine, czyli tradycyjnej kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu i oryginalnych, zaskakujących aranżacjach. Co to oznacza w praktyce, możemy przekonać się w jasnej, przestronnej restauracji T-Bone, której dodatkowym atutem jest wspaniały widok na pobliskie jezioro. W takim otoczeniu i takich rękach żadne sztuczne polepszacze smaku zwyczajnie nie są potrzebne.

Wypocznij w jednym z najmodniejszych hoteli w Polsce do -48% »

Sfera, Copernicus Toruń Hotel****

Toruń

Restauracje hotelowe - Sfera

Wbrew pozorom toruńskie menu nie składa się wyłącznie z pierników. A najlepszym dowodem będą potrawy wyczarowane w tej designerskiej restauracji przez Sebastiana Krauzowicza – mistrza niebanalnych połączeń smakowych i wytrwałego poszukiwacza nowych kompozycji kulinarnych, który ma na swoim koncie m.in. brązowe medale Kulinarnego Pucharu Świata 2010 w Luksemburgu oraz Olimpiady Kulinarnej 2008 w Erfurcie. Masło z rukoli i zielonego pieprzu podane na bloku soli do wędlin własnej roboty?

Siekana wołowina lekko podwędzana z galaretką z kiszonych ogórków, żółtkiem gotowanym w 61 stopniach i kremem musztardowym? A może lody marchewkowe z pianą z kwaśnych jabłek i oliwą z pestek dyni? To zaledwie pierwsze z brzegu przykłady kreatywności młodego szefa kuchni. Krauzowicz nic sobie nie robi z mody na regionalne smaki i powrót do korzeni, swobodnie przekraczając wszelkie możliwe granice i stawiając na inspiracje oraz produkty z różnych stron świata. Amatorzy nowych wrażeń będą zachwyceni.

Gotycki Toruń w nowoczesnej odsłonie nawet 44% taniej – sprawdź! »

New Island Pub, Hotel Mikołajki*****

Mikołajki

Restauracje hotelowe - New Island Pub

Choć nazwa mogłaby sugerować, że to miejsce przeznaczone głównie dla amatorów wieczornych posiadówek przy kuflu złocistego napoju z pianką, w rzeczywistości New Island Pub to ekskluzywna restauracja a’la carte, doceniona również przez jury plebiscytu Poland 100 Best Restaurants. Ów pub w nazwie to aluzja do wystroju – klimatycznego, nieco staroświeckiego, w bardzo angielskim stylu. Z obowiązkową kratą, ciężkimi drewnianymi meblami i pikowanymi kanapami ze szlachetnej skóry. Jeśli dodamy do tego unikalną lokalizację na Ptasiej Wyspie na środku Jeziora Mikołajskiego oraz piękne widoki na wodę, wizyta w tym miejscu na długo zapisze się w pamięci.

A zarazem autorska kuchnia brązowego medalisty Kulinarnego Pucharu Świata Tomasza Milewskiego nie pozwoli nam zapomnieć, po co tu jesteśmy. W menu spotykają się ze sobą nowoczesne koncepcje kulinarne i regionalne smaki Mazur. Przykłady? Sandacz z kapustą pak choi i sosem winogronowym. Albo wędzony węgorz z kaszą jaglaną i świeżą miętą z dodatkiem chrustu porowego oraz sosu z szyszek chmielu. Smacznego!

Odkryj 5-gwiazdkową wyspę w sercu Mazur nawet 54% taniej »

SIMPLE, Hotel Blue Diamond Active SPA****

Nowa Wieś k. Rzeszowa

Restauracje hotelowe - Simple

Podobno żadna inna odmiana wołowiny nie ma takich wartości smakowych, a brak zewnętrznej warstwy tłuszczu sprawia, że idealnie nadaje się również dla tych, którzy szczególnie dbają o linię. To właśnie rasa Galloway – jeden z sekretów szefa kuchni Michała Kuduka. Nigdzie indziej w regionie nie można skosztować takiego mięsa. Ale to tylko jeden z powodów, dla których warto wybrać się w smakową podróż do tego nowoczesnego hotelu, uznawanego za jeden z najciekawszych architektonicznie obiektów wypoczynkowych w Polsce.

Niebanalne pomysły i oryginalny styl królują tu również w kuchni, a wizualna prezentacja autorskich potraw jest równie ważna, co ich smak. W menu – obok popisowych dań z wołowiny Galloway – znajdziemy też m.in. kaczkę pieczoną z rodzynkami i puree z czerwonej kapusty czy zupę z dzikiego ptactwa. A liczne sukcesy szefa kuchni, który zwyciężył m.in. w prestiżowym konkursie Primerba Cup i gotował dla samej księżniczki Tajlandii, to najlepsza gwarancja jakości tych smakołyków.

Nowoczesny szyk i wyjątkowa kuchnia ze zniżką do -16% – sprawdź! »

Space Odyssey, Odyssey ClubHotel Wellness & SPA*****

Dąbrowa k. Kielc

Restauracje hotelowe - Space Odyssey

„Panie Tomaszu – brawo. Brawo. Dba pan o tę kuchnię z zacięciem godnym gospodarza” – komplementowała tutejszego szefa kuchni na łamach „Newsweeka” Magda Gessler. I zachwycała się duszonymi policzkami wołowymi na gołąbkach z kaszą perłową, tatarem z jelenia marynowanego w miodzie i różowym occie na gorczycy i oscypku oraz golonką na owocowo-warzywnym ratatouille. Choć twórca tych przysmaków Tomasz Pawlusek kucharskie szlify zbierał we Francji, specjalizuje się w nowoczesnym, nieszablonowym spojrzeniu na tradycyjne receptury kuchni staropolskiej. Choć w menu coś dla siebie znajdą również amatorzy smaków z innych części świata – nie brak tam m.in. hiszpańskich owoców morza, włoskich makaronów czy orientalnych inspiracji na ostro. No i nie bez znaczenia dla kulinarnych uniesień jest prawdziwie kosmiczny wystrój restauracji. Podświetlone niebieskim światłem pustynne noliny, galaktyczne motywy oraz ogromny taras z widokiem na okolicę sprawią, że kolacja w tym miejscu będzie niezapomnianym przeżyciem.

Zaplanuj 5-gwiazdkowy weekend z atrakcjami nawet 42% taniej »

Port 110, Hotel Port 110***

Iława

Restauracje hotelowe - Port 110

Nowocześnie i na czasie, ale zarazem przytulnie i bez zadęcia. No i z panoramicznym widokiem na najdłuższe jezioro w Polsce. A przy sprzyjającej pogodzie mnożna nawet zafundować sobie prawdziwą kolację na wodzie. Dosłownie – taras restauracyjny mieści się bowiem na wychodzącym w jezioro pomoście. Taka jest właśnie restauracja w hotelu Port 110, która już kilka miesięcy po otwarciu trafiła na listę 100 najlepszych w Polsce. Stałego menu tu nie uświadczymy. Młody, ale już bardzo doświadczony szef kuchni Błażej Więczkowski (wcześniej gotował m.in. w 5-gwiazdkowym hotelu SPA Dr Irena Eris na Wzgórzach Dylewskich) stawia zdecydowanie na propozycje sezonowe.

Raz trafimy więc na świeże mule, kiedy indziej na festiwal burgerów albo tradycyjne pierogi z najróżniejszymi nadzieniami. Zawsze jednak coś dla siebie znajdą amatorzy ryb oraz kuchni włoskiej. Popisowym daniem szefa jest sandacz pieczony w całości w skorupie solnej, ale równie dumny jest z przyrządzanych od zera na miejscu sosów oraz innych pozornie drobnych dodatków. Bo to właśnie one w przeważającej mierze decydują o jakości serwowanych potraw.

Rozkoszuj się dobrą kuchnią i widokiem na jezioro nawet 25% taniej »

Comments are closed.